Studeer je dit jaar af in de pre-specialisatie huisarts? Proficiat! Het begin van 2 of 3 mooie, spannende jaren en een aanloop naar je carrière. Maar hoe weet je waar je het best begint? Wat volgt zijn enkele tips and tricks voor een begin van geslaagde HAIO-jaren.

Hou goed voor ogen dat deze jaren opleiding een uitgelezen kans zijn om de knepen van het vak ‘huisartsgeneeskunde’ onder de knie te krijgen. Je zal wel al gemerkt hebben op je stage(s) dat je vaak iets tegen komt wat je niet meteen of heel beknopt in je cursussen gezien hebt. Denk maar aan fysiologisch vaginaal bloedverlies bij een pasgeborene, habitueel teenlopen of behandelen van een ingegroeide teennagel en nog zoveel meer. Begeleiding door een goede PO helpt je snel vooruit in je ontwikkeling van basisarts tot huisarts.

Maak op voorhand een lijstje van wat je zeker wil vragen en bespreken. Tijdens het gesprek kan er al eens afgedwaald worden richting andere onderwerpen, maar vergeet niet om al je belangrijke vragen op het einde van het gesprek gesteld te hebben.

Maak voor jezelf uit wat je belangrijk vindt. Denk eens na over de hiaten in je kennis. Wat wil je juist bijleren? Welke interessegebied wil je verder uitdiepen? Bijvoorbeeld: sommige PO’s doen helemaal geen gynaecologie. Als je dit graag wel wil doen of je wil net het plaatsen van spiraaltjes goed onder de knie krijgen, dan ben je bij die PO aan het verkeerde adres. Hetzelfde geldt voor kleine heelkunde. Sommige huisartsen doen dit, anderen besteden het systematisch uit. Een ander voorbeeld: heb je een -006 nummer behaald, dan plan je misschien om zelf ECG’s te nemen en te interpreteren. Maar wat als je toekomstige PO daarvoor niet is uitgerust? Nog andere voorbeelden: spirometrie, acute geneeskunde, RVT-bewoners, en ga zo maar door. Noteer enkele aspecten die je zeker wil gezien hebben in je HAIO jaren zodat je in een vlot gesprek niet te ver afdwaalt van hetgeen voor je opleiding belangrijk is. Je kan in een 2de contact over andere dingen praten.
Hoe ziet het WOP eruit? Is er een streekwacht in de buurt of zijn er praktijkwachten in de week en streekwacht in het weekend? Is er een wachtpost? Hoe vaak moet je ongeveer van wacht zijn? Moet je buiten de wachturen ook beschikbaar zijn (vb als het druk is)? Is er een apart kabinet voor de HAIO? Hoe worden administratieve taken verdeeld? Is er een secretariaat? Is wonen in de buurt van de praktijk noodzakelijk? Is er mogelijkheid om te overnachten tijdens wachten? Enz.

Wat verwacht jij van je PO op vlak van begeleiding? Hoe vaak zijn er overlegmomenten? Wat verwacht de PO van jou vb op vlak van kennis, beschikbaarheid? Enz.

Als het klikt met een PO of je bent geïnteresseerd in een praktijk, neem dan nogmaals contact op met mekaar. Ga nog eens een 2de maal praten zodat je zonder tijdsdruk vragen kan stellen. Vraag of het mogelijk is om bijvoorbeeld een halve dag consultaties te volgen zodat je de manier van werken kan ervaren. Zo kan je beter beoordelen of de stijl van de PO bij jou past.

Wanneer je interesse hebt in een opleidingsplaats waar er reeds iemand voor jou HAIO is geweest, is het steeds interessant om deze persoon te contacteren. Vraag hem/haar hoe het hem/haar daar beviel. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen aan die praktijk? Een PO die een eerste maal met een HAIO wil werken is op zich geen negatief punt.

Hou ook goed voor ogen dat je HAIO bent en dat je dus niet op zoek gaat naar een plaats waar je later wil  werken, maar wel naar een plaats waar je de beste opleiding kan genieten. In dat kader heeft een groepspraktijk niet steeds voordeel t.o.v. een solo- of duopraktijk.

Nota bene: als PO’s de contactgegevens van vorige HAIO’s niet willen doorgeven, dring zeker verder aan. Liep er iets mis in de praktijk, wordt de opleidingsplaats toch anders voorgesteld dan ze precies is, …? Je verneemt het idealiter allemaal van een rechtstreekse voorganger!

Nog enkele tips

Probeer te vermijden dat je in een gezellige babbel belangrijke zaken over het hoofd ziet. Het feit dat je een aangenaam gesprek kan aanknopen is een goede start, maar bekijk ook zeker of je op vlak van opleiding en werk ook goed overeenkomt. Een goede opleidingsplaats voor jou is belangrijk voor een verdere carrière. Je krijgt nog enkele jaren de kans om jouw blinde vlekken te herkennen en hieraan te werken. Dit betekent vaak ook dat de beste opleidingsplaats voor jou niet perse diegene is die vlakbij je woonplaats gelegen is. Kies eerder kwaliteit boven gemak en overweeg ook opleidingsplaatsen die niet meteen op je lijstje stonden. Voorlopig is er een ruim aanbod aan PO’s. Voor hun is dit een even stresserende periode als voor jullie omdat veel praktijken voor een stukje afhankelijk zijn van een HAIO. (Wanneer ze geen HAIO hebben, moeten ze dezelfde hoeveelheid patiënten zelf verzorgen.) Ze willen dus ook een goede HAIO en willen het contract snel rond hebben. Denk uiteraard goed na voor je een formeel engagement aangaat met een praktijkopleider.